Anasayfa / Hizmetlerimiz / Batarkat ve Asmakat Tasarımı ve Statik Analizi

Batarkat ve Asmakat Tasarımı ve Statik Analizi

[Toplam: 2   Ortalama: 5/5]

Asma katlar ve batar katlar; imar mevzuatı açısından yüksekliği belli miktara ulaşan binalarda, zemin katında düzenlenen ve ait olduğu bağımsız bölümü tamamlayan ve bu bölümden bağlantı sağlayan kattır.  Aynı zamanda Asma katlar ve Batar katlar genellikle yüksek tavanlı depo ve işyerlerinin zemin katlara yapılırlar. Asıl amaçları yüksek tavanlı olan bu yerlerde ilave alanlara sahip olmaktır.

Örnek Çelik Asma Kat Sistemi

Örnek Çelik Batar Kat Sistemi

Asma kat yada batar kat yapımı için genel olarak iç yüksekliğin en az 550 cm den küçük olup olmadığına bakılır.

Asma katlar ve Batar katlar yük depolama, makine techizat yerleşiminde, ofis oluşturma, yemekhane yada soyunma odaları gibi ek alan gereksinimlerini gidermek için yapılırlar.

Asma katlar ve Batar katlar inşa edilirken çok dikkatli davranılmalı ve uzman kişiler tarafından inşa edilmelidir.

Asma katlar ve Batar katlar yapılırken imar planına uygun olarak alanı, yüksekliği, taşıyacağı ağırlık ve destek noktaları belirlenmesi gerekmektedir.

Yeterli ağırlığı taşıyabilmesi ve göçme tehlikesinin ortadan kalkması için inşaat mühendisleri tarafından statik ve dinamik hesaplamaları yapılarak inşa edilmelidir.

Kaçak olarak statik ve dinamik hesapları yapılman imal edilen asma katlar ve batar katlar yıkılarak can kaybına ve mal kaybına yol açabilir.

Asma katlar ve Batar katlar genellikle nerelerde kullanılır ?

Asma katlar ve batar katlar depo, market, restoran, kafe, kantin, oyun salonları, gösteri merkezleri, camiler, fabrikalar, stüdyo dairelerde; kısacası iç yüksekliği uygun olan her yapıda kullanılabilir.

Asmakat ve Batarkat arasındaki temel fark nedir ?

  • Asma katlar genellikle mevcutta bulunan yapının kolon ve kiriş elemanlarına sabitlenirler.
  • Batar katlar kendi kolonları üzerinde dururlar ve zemin hariç mevcut yapının hiç bir elemanıyla iletişim halinde değildirler.

Asmakat ve Batarkat yapımında nelere dikkat edilmelidir ?

  • Asma katlar mevcut sistemin kolon, kiriş ve tavanına tutturulacağından dolayı bu mevcut elemanlar asma kattan gelecek olan yükleri taşıyabilecek dayanımda olmalıdırlar.
  • Batar katlar kendi yükünü ve üzerinde taşıdığı yükü kendi kolonları vasıtasıyla zemine aktarırlar. Sabitlendikleri betonarme zeminin taşıma dayanımı kolonlardan gelen yükü taşıyabilir nitelikte olmalıdır. Bundan dolayı altı boş (depo olan) yapılarda kolon ayaklarının sabitleneceği döşemeler batar kat kolonlarından gelen tekil noktasal yükü taşıyacak dayanımda olmadığı için bu döşemelerin üzerine batar kat yapılması tavsiye edilmemektedir. Böyle sistemlere batar kat yapılması gerektiği taktirde kolonlar temelden çıkacak şekilde sistem tasarımının yapılması gerektiği düşünülmelidir.

Asma kat çeşitleri nelerdir ?

  • Tavan destekli asma kat modeli: Bu modelde yapılan asma kat taşıyacağı yüke uygun olarak çelik halat, gemi halatı veya demir profiller yardımıyla tavana asılır. Genel olarak ev, ofis veya bungalov tarzı evlerde kullanılır. Genel olarak seyyar merdivenle kullanılırlar. Tavan destekli olan bu asma kat sisteminde yanal yüklerde deplasmanları fazladır.
  • Kiriş destekli asma kat modeli: Bu modelde asma kat etrafında bulunan kirişlere tutturularak sabitlenir. Kiriş destekli asma katlar genel olarak gösteri salonları, kafeteryalar ve stüdyo dairelerde kullanılır. Bu tür asma katlarda genel olarak sabit merdivenler tercih edilir. Sistem mevcut olan betonarme kirişlere sabitleneceğinden dolayı asma katın tutturulacağı bu kirişler asma kattan gelen yükü taşıma dayanımına sahip olmalıdırlar.
  • Kolon destekli asma kat modeli: Bu modelde asma kat etrafında bulunan betonarme yada çelik  kolonlara kendi kirişleriyle tutturularak sabitlenir. Aynı zamanda sistem müsait durumda ise hem kolon hemde kirişlere sabitlenebilir. Bu tür asma tavanlarda sabit merdiven sıklıkla kullanılır.

Not : Yapı niteliğinde olan ve deprem kuvvetlerine maruz kalan Asma kat ve Batar kat projelerinin altına İnşaat Mühendisi dışında kimse imza atamaz. Altında İnşaat Mühendisi dışında imza bulunan Asma kat ve batar kat projeleri geçersizdir.

İşyerinize çelik asma kat yada batar kat tasarımı yaptırmak istiyorsanız statik ve dinamik projesi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İşyerinizde mevcut bir batar kat yada asma kat varsa ve yük taşıma kapasitesini bilmiyorsanız, iş sağlığı ve güvenliği açısından sistemin statik yükler altında ve deprem kuvvetleri altında taşıma kapasitesini öğrenmek için bizden fiyat teklifi isteyebilirsiniz.

Asma kat ve batar kat sistemleri projeleri için statik ve deprem analizi hizmetini Kocaeli, Gebze, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Sakarya, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa, Aydın illerine verebilmekteyiz. Bu iller dışında kalıyorsanız teklif talebinde lütfen bize bildiriniz.

Tüm asma kat ve batar kat projeleri deneyimli İnşaat Mühendislerimiz tarafından yapılmaktadır.

Mail adresimiz : marmaracelikproje@gmail.com

Son Aranan Kelimeler